Cesta: Akce > Domácí

XI. motolský den zobrazování v dětské radiologii 2022

Termín: 2. června 2022, FN Motol, Praha
Základní téma: Služba na dětském rentgenu
Pořádá:
KZM FN v Motole, Praha
Odborný garant:
Prof. MUDr. Miloslav Roček, CSc.
Místo: Velká posluchárna FN v Motole, Praha
Kontaktní adresa:
Martin Kynčl, V Úvalu 84, Praha 5, 150 06

Milé kolegyně, milí kolegové,

s blížícím se termínem XI. motolského dne zobrazování v dětské radiologii, který se bude konat ve velké posluchárně FN v Motole Praha dne 2. června 2022, bychom Vás rádi pozvali na tuto akci.

Na základě četných podnětů členů Radiologické společnosti, kteří se buď již aktivně věnují, nebo se v budoucnu plánují zabývat dětskou radiologií, jsme se rozhodli pro letošní rok motolský den připravit v novém formátu.
Jednotlivé bloky jsou kazuistické, doplněné shrnujícím vysvětlením problematiky a návody vhodných vyšetřovacích postupů u dětí na základě evidence-based medicíny. Na konkrétních případech, se kterými se snadno můžeme setkat během noční služby na jakémkoli radiologickém oddělení, ukážeme vhodnou diagnostickou rozvahu a doporučené postupy.
V takové virtuální "službě" se objeví kojenec s podezřením na náhlou příhodu břišní a budeme se muset rychle rozhodnout, zda se jedná o volvulus, pylorostenózu, anebo jinou formu obstrukce GIT. U většího dítěte půjde zase o odlišení zánětu slepého střeva, torze ovaria, invaginace. Společně se zkušenými průvodci detailně teoreticky i prakticky seznámenými s problematikou zobrazování v dětském věku si zopakujeme diferenciální diagnostiku akutního skrota, pyelonefritidy a dilatace kalichopánvičkového systému ledvin a návazných nutných diagnostických a léčebných postupů.
Dalšími oblastmi, které bezpečně z lavic velké motolské posluchárny společně diagnostikujeme budou cizí tělesa v dýchacích cestách i zažívacím traktu, provedeme diferenciální diagnostiku rozšířeného mediastina.
Neopomeneme osvěžit důležitost včasného a správného rozpoznání podezření na týrání dítěte z RTG vyšetření.
V odpoledním bloku vás provedeme neurologickou problematikou, především netraumatických akutních postižení centrálního nervového systému - akutními míšními lézemi a jejich diferenciální diagnostikou, hemorhagickou cévní mozkovou příhodou u dítěte i nálezem obstrukčního hydrocefalu a asfyxie.
S kolegy z neurologického oddělení intenzivní péče v Motole zmíníme současné zobrazovací algoritmy při podezření na iktus u dítěte.
Kazuistiky uzavřeme zopakováním postupů split bolus CT techniky u akutních traumat břicha a ukážeme, jak během noční služby rychle a efektivně rozpoznat, zda náhodně detekovaná expanze v břiše vychází z ledviny, jater nebo retroperitonea.

Zkušenými průvodci virtuální noční službou na radiologickém oddělení vám budou lékaři Kliniky zobrazovacích metod 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN v Motole, společně s klinickými lékaři některých dětských motolských oddělení.

Letošní motolský den bude hodně praktický. Doufáme, že si domů odnesete nejen pocit dobře prožitého dne, ale že úspěšně využijete získané znalosti i v každodenní praxi lékaře - radiologa.

Na viděnou se všemi zájemci o obor se ve čtvrtek 2. června 2022 od 9:00 těší:

Irena Buksakowska, Helena Dvořáková, Zuzana Holubová, Veronika Koukolská, Martin Kočí, Bára Krsková, Dáša Máslová, Eliška Popelová, Daria Sedaya, Veronika Věžníková, Jiří Hlaváček a Martin Kynčl.

Eurocongress Centre
Zelenková Ivana
Mobil: +420 777 275 729
e-mail: eurocongress@grbox.cz
www.eurocongress.cz

On-line registrace